Nyt seuraa tunnustus: olen ollut aiemmin hyvin huoleton rahan käyttäjä aiemmin. Haaveenani on ollut hankkia oma pieni mökki maalta ja elää yksinkertaista elämää luonnon helmassa. Unelmien toteuttaminen on, kuten suurella osalla meistä, usein kiinni rahasta. Rahaa ei ole ja tuntuu, ettei sitä koskaan tule riittävästi, jotta oma haave voisi toteutua. Harhakuvitelmaa on kuitenkin se, ettei omaan rahan käyttöön voisi vaikuttaa. Tai että säästäminen on sitä, että kaikesta mukavasta pitää luopua ja tulee kituuttaa läpi elämänsä, jotta joskus olisi jotakin säästössä.

Kakeibo osui eteeni sattumalta, ja nyt on puoli vuotta tätä säästämismetodia takana. Ja se on mullistanut suhtautumiseni rahaan ja opettanut suunnittelemaan talouttani paremmin. Sain ennen kakeibon aloittamista säästöön palkastani noin 2 % ja nyt saan hyvällä suunnittelulla suhteellisen helposti 30-35%.

 

Ajatus maailman muutos vaatii rohkeutta

Kaverini selasi kakeibo kirjaani kerran ja totesi hetken selattuaan: ”Hyi helvetti, miten ahdistavaa!” Tämä kiteyttää loistavasti sen tunteen, joka minulla oli aluksi kun aloitin. Oman talouden syväluotaaminen on aluksi pelottavaa ahdistavaa ja tuo pintaan monenlaisia tunteita. Suhtautumisemme rahaan rakentuu jo ihan pienenä lapsena. Siksi raha-asioiden käsittely – varsinkin jos on ollut jo hyvän tovin asian suhteen leväperäinen ja lakaissut ajatukset rahasta maton alle – voi olla jopa terapeuttista. Oman talouden haltuunotto vaatii rohkeutta. Se vaatii tosiasioiden myöntämistä ja peiliin katsomista. Tähän ei kuitenkaan kannata jäädä rypemään vaan tarttua toimeen ja alkaa suunnitella tulevaa. Minä pystyin siihen ja sinäkin pystyt!

Suunnittele velkojen maksu

Velkojen lyhentäminen on tie kohti säästöjä. Pikkuhiljaa velkojen maksuun aiemmin menevä meno muuttuu säästöiksi. Tämä vaatii kärsivällisyyttä. Se on hieno tunne, kun yksi velka on saatu pois! Tästä linkistä lisää vinkkejä säästämiseen Ylen Artikkelista. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lisävelan ottaminen ei ole viisasta. Kakeibo opettaa säästämään isompiin hankintoihin. Jätä siis osamaksut pois ja suunnittele hankinnat etukäteen.

Ajatusharha – älä sorru tähän

Some myy meille ajatusta millaista elämän tulisi olla. Rakennamme päähämme kuvan unelmatulevaisuudesta ja pettymys on sitä kovempi mitä kauemmas jäämme tästä epärealistisesta unelmasta. Suurin osa meistä ei pääse nauttimaan yltäkylläisyydestä ja arkemme ei säästämisen jälkeenkään ole samppanjaa räikkösluokan jahdilla. Suuresta osasta palkkatuloista säästävistä ei tule miljonäärejä – ei edes sijoittamalla. Ei tule, eikä tarvitse tulla. Se, että saa hallinnan omasta taloudesta tuo aidosti turvaa ja rauhaa elämään sekä luottamusta tulevaan. Se on säästämisen idea ja suola. Eli älä ajattele, että jos musta ei tule varakasta heti vuoden säästämisen jälkeen ei kannata säästää. Tai että on jo liian myöhäistä. Ei ole. Aloita rohkeasti, myönnä faktat ja jatka sinnikkäästi eteenpäin. Säästäminen antaa sinulle onnistumisen kokemuksia varmasti tulevaisuudessa.

 

Kiinteisiin kuluihin vaikuttaminen

Kiinteisiin kuluihin on hankala vaikuttaa, jos kokonaisuuden hahmotus puuttuu. Kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeää, jotta aidosti tietää mihin raha menee. 

Suoratoistopalveluiden kuukausimaksut, salijäsenyys, osamaksut yms. keräävät helposti ison kuukausittaisen kuluerän. Kun keräät kaikki joka kuukausi kuluvat menot taulukkoon, hahmotat paljon paremmin, paljonko vuositasolla rahaa kuluu.

Senttikin on alku

Aluksi kun täytin kakeiboa pyöristelin lukuja aina lähimpään tasalukuun. Parin kuukauden jälkeen kuitenkin aloin kirjoittaa kirjaani kulut sentilleen, jotta kuva taloudestani olisi mahdollisimman realistinen. Säästämisessä tavoitteet kasvavat ajan myötä ja nyt pidän kirjaa myös käteisestäni. Haluan tavoitteeseeni mahdollisimman pian ja kun huolehdin senteistä, huolehdin myös euroista, kympeistä ja satasista. Tämä on toki maku asia, mutta minulle senttien tarkkuus on ollut hyväksi aiemmalle leväperäiselle luonteelleni.

Maksimi säästösumma

Totuus on, että jos tulot eivät lisäänny, ei säästösummaa voi kasvattaa loputtomiin. Mieti realistisesti mikä on maksimisumma, jonka unelmatilanteessa pystyisit tämänhetkisillä tuloillasi säästämään. Joku viisas on arvioinut, että 1/3 osa tuloista voi olla realistista. Eli 1/3 osa kiinteisiin kuluihin 1/3 osa muuttuviin eli niin sanotusti kaikki kiva kuussa ja 1/3 osa säästöön. Toki tämä kannattaa miettiä realistisesti ja tähän vaikuttaa moni asia kuten asuinpaikka, vuokran suuruus ja oma tämänhetkinen velkaantumisaste. Mutta tavoitetaso voisi olla jotain 20–35% luokkaa omista nettotuloista.

-turuntimantti-