Aikaa ennen rahaa käytiin kauppaa oravannahoilla. Kun raha keksittiin, talous oli pitkälti paikallista. Raha ei liikkunut maailman ympäri ja takaisin kuten nykyään globaalissa maailmassa. Talous ja sen luoma arvo määrittää mistä ostamme, milloin ja mitä. Se onko toiselta puolelta maailmaa, jonkin hyödykkeen hankkiminen järkevää on aivan toissijaista. Toistaiseksi.

Yle uutisoi, että Suomeen tuodaan katukiviä Kiinasta, vaikka kotimaiset kivet olisivat paitsi laadukkaampia myös ekologisempi vaihtoehto.

 

Tähän kiteytyy mielestä koko globaalin kaupankäynnin hulluus, jota määrittää ainoastaan raha sekä pörssikurssien arvo. Miksi kiviä, joita saa Suomesta saa tuoda laillisesti Kiinasta? Eikö tämä kaiken järjen mukaan ole ympäristörikos? Seuraava vuosikymmen ratkaisee, onko meistä, siis ihan koko maailman väestöstä, pysäyttämään ilmastonlämpeneminen.

Laura Hallamaa kiteytti Ylen kolumnissaan loistavasti sen kulutusahdistuksen, josta olen blogissani yrittänyt avautua. Uskon, että tähän samaistuu yhä useampi yltäkylläisyydessä kylpevä milleniaali. Mitä jos me lopetamme ylikulutuksen? Lopetamme ostamasta turhaa krääsää ja alamme tyytyä vähempään tavaraan. Käykö taloutemme kalpaten? Nouseeko Intia, Kiina ja Afrikka ohitsemme hyvinvoinnissa, jos lopetamme kuluttamisen ja talouden eurot valuvat muihin maihin? Kriisit opettavat meitä säästämään pahanpäivän varalle. Nyt näitä pahoja päiviä on tullut tasaisesti noin kymmenen vuoden välein.

Taloutemme ei välttämättä kyykkää, jos olemme fiksuja ja alamme aidosti suosia kotimaassa tai ainakin lähellä tuotettuja hyödykkeitä. Amazon avasi verkkokauppansa Ruotsiin. Tämä herätti keskustelua myös Suomessa. Miten suomalainen verkkokauppa pärjää kilpailussa? Samaan aikaan esimerkiksi Verkkokauppa.com avaa verkkokauppa.fi -suomikaupan. Mitä jos Amazon on myöhässä? Mitä jos maksamme vähän enemmän lähellä tuotetusta? Ostamme myös määrällisesti vähemmän eli vain aidosti oikeaan tarpeeseen? Mitä jos maailmalla tuotettu sekundarihkamaromu menettää arvonsa silmissämme? Amazonin kaltaiset superjätit menettäisivät ainakin täällä pohjolassa jalansijaansa ja suomalaiset verkkokaupat ja yritykset pärjäisivät paremmin. Samalla maapallon päästöt vähentyivät ainakin hieman.

Taloutta (kuluttamista) määrittää toivottavasti tulevaisuudessa muutkin arvot kuin vain raha. Se, että kuluttaminen tuhoaisi mahdollisimman vähän maapalloa. Aletaan suosia lähellä tuotettua ja ostetaan vain aidosti oikeaan tarpeeseen. Kyseenalaistetaan se mitä meille myydään ja miksi.

-turuntimantti-