Sain ensimmäisen ahdistuskohtaukseni talvella 2014. Tuolloin en tiennyt kyseessä olevan ahdistuskohtaus. Olin juonut päivän aikana varmaan pannullisen kahvia. Heitin ystävääni autolla juna-asemalle ja olin palaamassa reissulta kotiin. Ihan kauhea pissahätä ja bensavalon palaminen saivat yhdessä aikaan elämäni ensimmäisen ahdistuskohtauksen. Luulin, että olen sekoamassa. Ihme, etten ajanut matkalla kolaria. Ahdistuskohtaus voi siis tulla kenelle vain, milloin vain ja ihan yksinkertaisen tilanteen takia. Ahdistuksen puhkeamisessa ikävää on se, että kun saat ensimmäisen kohtauksen, toinen voi olla tulossa ihan lähiaikoina. Kohtauksen pelkääminen aiheuttaa helposti kohtauksen tai sen pahenemisen. Kohtaukset tulivat minulle säännöllisiksi vasta vuoden 2016 loppupuolella. Nykyään elän tasapainoista elämää ja kohtauksia tulee vain harvoin. Kofeiini on minulla selvästi kohtausriskiä lisäävä tekijä.

Avaimena hengitys

Olen osallistunut joogaohjaajakurssille ja kurssin myötä perehtynyt hengittämiseen. Hengitys on tehokas keino ”manipuloida” oman kehon tuntemuksia ja rauhoittaa mieltä. Hengittäminen on paljon kokonaisvaltaisempaa kuin äkkiseltään tulisi ajateltua. Hengitystä kontrolloimalla pystyy saamaan oman kehon ja mielen hallintaan ainakin suurelta osin.

Keino, jolla saan ahdistuskohtaukseni kuriin, on itse keksimäni pakkotilanteessa. Sain kohtauksia autossa ja välillä esimerkiksi moottoritiellä, jossa ei voi pysähtyä. Lisäksi minulla oli tuohon aikaan koko ajan olevinaan kiire, joka luonnollisesti aiheutti osaltaan kaikkia mahdollisia ahdistuksen ja uupumuksen oireita. Kehittelemäni keinon avulla olen saanut tähän mennessä kaikki ahdistuskohtaukseni loppumaan tai ainakin olen onnistunut välttämään kohtauksen pahenemisen.

 

Keinoni, jolla saan ahdistuksen kuriin:

  1. Puhalla keuhkot tyhjäksi
  2. Pidätä hengitystä 5-12 sekunnin ajan (hapenottokykysi ja keuhkojen tilavuuden mukaan, tämä voi olla hyvin yksilöllistä, kuinka kauan hengitystä pystyy pidättämään). Laske mielessäsi hitaasti valitsemasi sekuntimäärän verran.
  3. Ota keuhkot täyteen ilmaa
  4. Puhalla ilma saman tien ulos, keuhkot ihan tyhjäksi
  5. Pidätä hengitystä kuten kohdassa 2.
  6. Toista 5-10 kertaa

En ole koskaan päässyt 10 kertaan. Yleensä kohtaus on tällä metodilla kurissa viimeistään 5 kerran jälkeen. Tarkoitus ei ole siis pidättää hengitystä pyörtymiseen asti. Pidätä hengitystä niin kauan kun tunnet tarvetta hengittää uudelleen sisään. Aloita tämän metodin käyttö heti siitä kohdasta, kun tunnet olevasi ahdistunut. Älä turhaan odota, että kohtaus on täysi mittaisesti päällä. Silloin on hyvin vaikeaa saada kohtaus kuriin, sillä se vaatii äärimmäistä keskittymistä, kun ajatuksen menevät päässä ympyrää karusellin lailla.

Mistä sitten tiedän, että kohtaus on ohi?

Siitä, että alan ajattelemaan jotain muuta asiaa kuin ahdistustani automaattisesti. Hengityksen täysi kontrollointi vaatii keskittymistä. Silloin ajattelen siis jotain muuta kuin vallitsevaa ahdistuksen tunnetta. Kohtauksen ajattelu pahentaa ahdistusta. Hengityksen ajatteleminen vie ajatukset pois ahdistuksesta. Kun ahdistus loppuu, mieli rentoutuu edes vähän, pystyy taas asteen selkeämmin ajattelemaan muitakin asioita. 

Ahdistus ja ahdistuneisuus, eivät ole yksinkertaisia asioita. Sellainen henkilö, joka ei ole koskaan kokenut ahdistuskohtausta ei mitenkään voi ymmärtää kohtauksen tuomaa pelkoa ja häpeää ja tunnetta siitä, että kehossa on jokin vialla ja samalla tuntuu, että on tulossa hulluksi. Huoli pois. Kehossasi ei ole vikaa. Suurella todennäköisyydellä et ole tulossa hulluksi. Ja kaiken lisäksi et ole yksin. Ahdistuneisuus on todella yleistä.

-turuntimantti-