Uupumus on salakavala sairaus, joka hiipii pikkuhiljaa elämään lopulta peittäen kaiken alleen. Usein ensikertaa uupumus tai masennus diagnoosin saava henkilö on shokissa ja yllättynyt. Päässä pyörii erilaisia kysymyksiä ja päällimmäisenä tunteena ovat huoli, sekaannus, suru ja stressi. Uupumus on tauti, johon sairastuvat ne, jotka omasta mielestään eivät väsy, eivätkä uuvu. Juuri tästä syystä uupumus tulee yllättäen nurkan takaa. Syynä voivat olla ihmissuhteet, työ, opiskelu, harrastus tai perhe-elämä. Liika suorittaminen missä tahansa elämän osa-alueella tai usealla niistä voivat laukaista uupumuksen. Kun itse uuvuin otin kaiken avun vastaan mitä oli saatavilla. Sain hyvää hoitoa terveydenhuollolta, mutta ilman lähipiirini tukea pelkällä terveydenhuollon tuella ja avulla en olisi pystynyt itse uupumuksen suosta nousemaan.

Ota sinulle tarjottu apu vastaan

Juuri nyt tarvitset muiden ihmisten tukea ja apua. Ota sinulle tarjottu apua vastaan ja pyydä apua, kun sitä tarvitset. Olet juuri nyt rasittunut ja väsynyt ja se on ymmärrettävää. Henkistä ja arkisten tehtävien taakkaa pitää nyt keventää. Anna ihmisten auttaa sinua.

Muista et ole yksin

Vaikka nyt saattaa tuntua, että olet ainoa ihminen maailmassa, jolle voi käydä yhtä huono tuuri, niin et ole. Uupuminen on todella yleistä ja sitä hävetään eikä siitä juuri puhuta. Jopa sinun lähipiirissäsi on suurella todennäköisyydellä joku, joka on kärsinyt tai kärsii samasta.

Puhu ja kysy

Puhu rohkeasti kokemuksista muille. Asiasta avoimesti kertominen helpottaa ja saatat yllättyä miten paljon vertaistukea saat aivan yllättävistäkin paikoista. Kysy jos jokin askarruttaa.

Mene rohkeasti leuka pystyssä ulos

Uupumuksen tai masennuksen hoidossa neljän seinän sisään jumittuminen on huono juttu. Jos olet saanut sairaslomaa se ei tarkoita sitä, ettei saa näyttäytyä julkisilla paikoilla. Arkisen asiat on hoidettava kuten kaupassa käytävä. Mene rohkeasti vain. Jos tulee tuttuja vastaan, niin antaa tulla. Anna muiden huolehtia omista asioistaan. Sinulla on nyt muutakin mietittävää.

Sinulla ei ole mitään hävettävää

Tiedän miten helposti häpeä valtaa mielen. Sinulla ei ole hävettävää. Uupumusta tai masennusta ei tarvitse hävetä. Se, onko vaiva mielessä vai kehossa on ihan yksi lysti. Kuka tahansa voi sairastua henkiseen tai fyysiseen sairauteen. Sinun kohdallesi osui tämä sairaus. Nyt sen kanssa on elettävä ja mentävä eteenpäin askel ja päivä kerrallaan. Älä siis häpeä itseäsi.

Toimi sinulle annettujen ohjeiden mukaan

Terveydenhuollosta saat hyvän avun. Toimi ammattilaisten ohjeiden mukaan. Ota sinulle määrätyt lääkkeet. Ne ovat osa hoitoa ja toipumista.

Olet ihan yhtä hyvä ja arvokas edelleen

Sinun ihmisarvosi on edelleen sama kuin ennen. Älä säti itseäsi sairastumisestasi. Olet hyvä sellaisena kuin olet.

Taitosi, osaamisesi ja ponnistuksesi eivät ole menneet hukkaan

Tähän asti hankkimasi tieto on edelleen validia ja osaamisesti tulee vielä tarpeeseen. Vaikka nyt tuntuu, että olet mokannut ja hukannut elämäsi, asia ei ole niin. Nouset vielä ja pääset näyttämään mihin sinusta on.

Ole itsellesi armollinen

Puhu itsellesi kauniisti. Uupuminen johtuu siitä, että olet tehnyt liikaa ja siksi voimavarasi ovat ehtyneet. Kehosi vaatii lepoa ja aivosi vaativat lempeitä ja helppoja virikkeitä maltillisesti. Älä vaivu epätoivoon.

Sinä toivut kyllä, anna itsellesi aikaa

Lopuksi. Sinä toivut kyllä. Sairastumisen jälkeen olet jälleen vähän vahvempi ja viisaampi. Vaikeudet opettavat meitä. Elämässä tulee kaikille eteen vastoinkäymisiä. Kaikesta pystyy selviämään. Anna itsellesi nyt aikaa.

-turuntimantti-