Vaarana työuupumus: kahdeksan hälytysmerkkiä

Nimesi menee täällä

Moikka, olen Julia eli turuntimantti suorittamisesta luopunut elämänihmettelijä Raisiosta. Vapaa-ajallani teen taidetta ja otan rennosti. Talvella 2018 koin työuupumuksen ja keskivaikean masennuksen, jonka jälkeen muutin radikaalisti elämäni suuntaa ja pyrin kohti henkistä kasvua. Tervetuloa mukaan!

30.12.2019

Sairastuin nuorena reippaana työntekijänä työuupumukseen salakavalasti ja romahdus oli totaalinen. Voit lukea tarinani tästä linkistä. Haluan jakaa kokemaani ja oppimaani sinulle, jotta sinä välttäisit saman. Tässä postauksessa kerron hälytysmerkkejä, joista minun olisi pitänyt tietää, että nyt on aika hidastaa ja laittaa oma terveys etusijalle.

Väsymys

Väsymys on kehon ensimmäisiä merkkejä uupumuksesta. Kun aivot alkavat väsymään normaali lepo ei välttämättä enää riitäkään. Aivoille tulee voimakkaita ärsykkeitä myös vapaa-ajalla. Väsymys aiheuttaa myös niin kutsuttua aivosumua.

Heikentynyt muisti

Aivojen kova kuormitus aiheuttaa unohtelua. Kun keho menee selviytymistilaan aivot alkavat unohtamaan tärkeitäkin asioita.

Haluttomuus

Haluttomuus kaikessa. Ruoka ei maistu. Läheisyys ja ihmisten seura eivät kiinnosta. Harrastukset jäävät tahallaan tai tahattomasti. Kynnys lähteä kotoa töiden jälkeen kasvaa.

Tekemättömiä asioita ja tehtäviä kasaantuu

Pieniinkin tehtäviin tarttuminen tuntuu vaikealta. Normaalit rutiinitehtävät tuntuvat haasteellisemmilta kuin normaalisti. Aikaa tehtävien tekemiseen kuluu paljon enemmän.

Tehtävien priorisointi ja delegointi vaikeutuvat

Kaiken edellä mainitun takia työelämäsi muistuttaa enemmän selviytymistä kuin järjestelmällistä työntekoa. Sinun on vaikeampaa erottaa mikä juuri nyt on tärkeää. On vaikea delegoida tehtäviä, kun mihinkään ei ole riittävästi aikaa paneutua, jotta tehtävät voisi siirtää toiselle. On vaikea sanoa ei uusille työtehtäville, koska tuntuu siltä, että tekee vähemmän kuin muut ja saa vähemmän aikaiseksi.

Mieliala on matala

Mielialasi on matala ja tiuskit tai hermostut tavallista helpommin. Pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat todella isoilta asioilta. Asiat ja ihmiset, jotka normaalisti tuovat iloa ottavat päähän.

Ahdistus

Kaikkein salakavalinta on ahdistus. Reippaat ja tsemppaavat työntekijät etsivät ahdistuksen aiheuttamien oireiden syitä ennemmin omasta kehosta. Ajatellaan, että sydämessä on jotain vikaa. Tai verenkierrossa jotain häiriötä. Ahdistus todella tuntuukin siltä. Ja on jotenkin armollisempaa itselle ajatella, että vika on fyysinen kehossa ennemmin kuin mielessä (aivoissa). Ahdistuksen oireita ovat muun muassa huimaus, rytmihäiriötuntemukset, kasvojen ja käsien puutuminen sekä hengitysvaikeudet. Ei siis ihme, että ahdistus tuntuu kuin kehossa olisi jotain fyysistä vikaa.

Unettomuus

Huoli kaikesta edellä mainituista asioista aiheuttaa herkästi unettomuutta. Kehä on valmis.

Ja nyt muru, jos tunnistit itsesi näistä, tilanne on se, että sinun pitää hidastaa tahtia. Mikäli tunnistit itsesi näistä kaikista, on korkea aika mennä lääkäriin. Ja muista, et ole yksin <3.

-turuntimantti-

Lue lisää..

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *