Elämme Pohjois-Maissa ihan valtavassa yltäkylläisyydessä. Lähes jokaisen meidän elämämme on luksusta verrattuna moneen muuhun maailman kansalaiseen. Hygienia, puhdas vesi, lämpimät asunnot ja vapaa liikkuvuus sekä matkustelu ovat arkipäivää. Tarve ostaa on iskotettu meihin jo lapsina ja nykyajan markkinointi tuottaa juuri sinun elämääsi sopivaa tavaraehdotelmaa, joka kulkee taskussasi joka paikkaan. Vielä 2000 luvun alussa oli noloa, jos oli paljon merkkivaatteita. Marketin kaksraitahousut riittivät hyvin ja olivat coolit, kuten silloin sanottiin. Ostamme paljon kertakäyttö muotia ja mikä pahinta – vieläpä usein velaksi.

Olen kerännyt tähän postaukseen steppejä, miten onnistut kulutuksen ja erityisesti vaatekulutuksen vähentämisessä.

Konmarita se mitä jo omistat

Tämä on silmiä avaava kokemus joka sinun kannattaa tehdä ihan jo siitä syystä, että hahmotat mitä omistat. Konmarituksen perusajatuksen ymmärtämistä varten sinun ei tarvitse lukea kokonaista opusta, miten konmaritus tapahtuu, noudata näitä steppejä:

  1. Saman kategorian tavarat samaan paikkaan. Esimerkiksi ohjekirjat, joita tulee joka teknisen vempaimen mukana. Älä kylvä olohuoneen telkkarin ohjekirjaa olohuoneseen, pyykinpesukoneen kodinhoitohuoneeseen ja yläkerran ilmastointilaitteen ohjekirjaa yläkertaan. Etsi niille kaikille sopiva paikka ja vie ohjekirja myös takaisin omalle paikalleen käytön jälkeen. Toinen simppeli neuvo on esim. pesuaineet. Laita kaikki shampoopullojen jämät samalle hyllylle, hoitoaineet toiselle, ja saippuat kolmannelle. Huomaat, että et välttämättä tarvitse kuutta erilaista hoitoainetta ja edellinen kannattaa käyttää loppuun ennen kuin hommaat uutta.

 

2. Älä säilytä päällekkäin vaan niin, että näet yhdellä silmäyksellä tavarat – googleta sana pystyviikkaus ja löydät paljon kauniita kuvia siitä, miten konmarituksen avulla saavutat järjestyksen.

3. Luovu turhasta. Luovu siitä mitä et käytä tai tarvitse. Ja luovu siitä niin, ettet vain siirrä tavaraa paikasta toiseen.

 

Pohdi: miksi ostan uusia vaatteita?

Kun ostovimma iskee päälle, pohdi miksi. Selasitko juuri puhelinta ja näit kauniin vaatteen? Tarvitsetko sitä todella juuri nyt? Muista, että kukaan muu tuskin tietää vaatekaappisi sisällön yhtä hyvin kuin sinä. Voit aivan hyvin käyttää vanhoja vaatteitasi. Muille ne ovat todennäköisesti uusia päälläsi.

Tarvitsetko varavaatteen varavaatetta?

Helposti teemme jostain asiasta totta vaikka todellisuus olisi toinen. Eli tarvitsetko todella vielä yhden valkoisen t-paidan tai mustan topin? Tai uudet bikinit? Ehkä voi olla, että sinulla onkin niitä juuri sopivasti tai inan liikaa.

Somen sisällön muokkaus

Jos sinulle hiipii ostointo yhtä helposti kuin sokerikoukusta kärsivälle sokerihimo, on ehkä aika muokata sosiaalisen median sisältöä. Mieti mitkä kuvat sinut tekee aidosti onnelliseksi ja lisää niitä fiidiisi pikkuhiljaa. Ja kun sinulle tulee vastaan kuva, joka tekee sinulle itselle epävarman tai epämukavan olon tiputa näitä profiileja pikkuhiljaa fiidistäsi. Pian huomaat, että sisältö tuottaa sinulle iloa ja vähemmän pahaa oloa.

Toinen sometili

Jos tuntuu vaikealta tiputtaa kavereitasi pois somesta vaikka joka päiväinen selfie ei olekaan sinun mieleen – ota käyttöön toinen profiili. Hyvän olon profiili voi olla sinun salainen hengähdyspaikkasi, johon voit hetkeksi paeta rentoutumaan. Vältä kuitenkin ottamasta hyvän olon profiiliisi kuvia, jotka tuottavat ostohaluja tai lisäävät kertakäyttökulutusta.

Yhdistele kaapissa olevia vaatteita uudella tavalla

Kun tiedät mitä omistat – yhdistele rohkeasti. Ota käyttöön korut ja asusteet ja tee uusia toimivia yhdistelmiä. Anna luovuuden kukkia!

Nosta kuukauden säästötavoitettasi

Pyri säästämään rahaa enemmän kuin ennen. Laita raha säästöön jotain mukavaa tavoitetta varten tai jotain uutta laadukasta kestävää vaatetta varten. Kun tavoitteenasi on rahan säästö eikä tuhlaus heräteostokset vähenevät.

-turuntimantti-